מה חדש בטכנולוגיה, בכל הנוגע למזון? חובבי הטכנולוגיה "מוצפים" כיום במקורות מידע וחדשות על פריצות דרך כאלה ואחרות, חידושים והמצאות מפתיעות. אז במה כדאי להתמקד? ובאופן מיוחד – היכן מוצאים חדשות על טכנולוגיה בהקשר מזון? מה גם ש"פודטק" הוא תחום מוכר פחות בציבור הרחב, אשר שומע בעיקר על חידושים בהייטק, סייבר ושאר ירקות – דברים שאולי פחות מעניינים את חובב האוכל הממוצע. אל דאגה – יש פתרון!
חדשנות במזון, במבט מקרוב
food technology או פודטק הוא הכינוי המקובל לשילוב טכנולוגיה בכל הנוגע למזון. תחום זה מתבטא באופן נרחב מאוד כיום. באמצעות טכנולוגיית מזון משפרים גידול מזון, חומרי גלם שונים לתעשייה זו, תהליכי ייצור, אריזה, שיווק, אחסון ושימור ועוד. מגזין הפודטק של רשות החדשנות, אשר זמין באתרה באינטרנט, יעדכן אתכם על התפתחויות מעניינות בפודטק. חשוב לציין שזהו גוף ממשלתי שנמצא במרכז העניינים ומוביל חידושים כאלה בדיוק. משמע – מקור מידע מצוין!
לקדם יזמות טכנולוגית, פודטק, הייטק ובכלל
רשות החדשנות (סוכנות החדשנות הישראלית) היא גוף בולט וותיק בתחום הטכנולוגיה בארץ, אשר מעודד יזמות, מחקר ופיתוח. אולי שמעתם על לשכת המדען הראשי במשרד התעשייה והמסחר? אז זהו שמה הישן. מאז הוקמה ב-1965 ועד היום, הרשות תומכת ביוזמות טכנולוגיות מקומיות ועוזרת להם לעמוד על הרגליים ולהתקדם למוצר מסחרי מצליח. אגב, מדובר כאן על חדשנות בטכנולוגיה במובנה הרחב – לא רק בהייטק. הרשות מפעילה בין השאר "מאגדים", במסגרת מנהלת מגנ"ט (מחקר ופיתוח גנרי טכנולוגי). מדובר על שיתופי פעולה מיוחדים למטרת מחקר ופיתוח, בין חברות מקומיות שונות ומוסדות מחקר. יוזמה מעניינת זו, שהיא למעשה וותיקה למדי, מניבה עם השנים לא מעט חידושים. הדבר מתבטא גם בתחום המזון, שבו פותחו למשל שיפורים שונים לאריזות מזון. השיפורים מסייעים להאריך את חיי המדף של מוצרי המזון השונים וגם (וזה הולך ביחד) – לצמצם פעילות של חיידקים ובקטריות בתוך האריזה.
רובוט "ראש גדול", ממתיק לא משמין ועוד
לשם ההמחשה, אלה 3 דוגמאות מעניינות, לחידושי פודטק מקומיים שהוזכרנו במגזין:
- ללמד את הרובוטים – תעשייה ורובוטיקה הולכים טוב מאוד ביחד, אם כי לא תמיד ולא בכל סביבת ייצור. אחד מתחומי הייצור שבמידה מסוימת נשארו מאחור מבחינה זו, הוא נושא ייצור המזון. מדוע? מדובר בעבודה מגוונת מאוד, בעוד שרובוטים חזקים במיוחד בעבודות מונוטוניות. הם גם די "ראש קטן" למעשה. עם כל התחכום, זו עדיין מכונה שפשוט "עושה מה שאומרים לה". אך הפתרון של חברת DLR (Deep Learning Robotics), לוקח זאת צעד חשוב קדימה – רובוט שלומד עבודות בקוו ייצור מזון. מראים לו מה לעשות והוא לומד ועושה זאת לבד!
- תועלת גם מתוצרי הלוואי – כמו בכל תעשייה, גם בתעשיית המזון יש תוצרי לוואי שונים. במקרים שבהם ניתן לנצל גם אותם לקידום מטרות העסק, זהו פעמים רבות יתרון משמעותי ומשתלם של אותו תהליך ייצור. את זה בדיוק עושה חברת Yeap הישראלית, עם שמרים כתוצר לוואי בתעשיית המזון. הפתרון של החברה, הופך שמרים אלה לחלבון מרוכז, בו ניתן להשתמש כחומר גלם במוצרי מזון אחרים.
- מצורך לפתרון – ומה אפשר לעשות עם החלבונים? אמאי חלבונים (Amai Proteins) עושה מהם ממתיק מלאכותי. זו היא דוגמה למענה לצורך חשוב של ציבור הצרכנים. כיצד מחליפים ובמחיר משתלם, את הסוכר על נזקיו השונים? עוד חברה מקומית עם פתרון מעניין לכך היא דו-מתוק (DouxMatok), אשר מפיקה יותר מתיקות מאותה כמות סוכר!
לסיכום
רוצים להישאר בעניינים? ללמוד על מה שחדש בעולם הפודטק? אז כדאי לשמור בדפדפן שלכם קישור אל מגזין הפודטק של רשות החדשנות.