אולקוס

כאב חד בבטן, בחילה והקאות, ירידה במשקל, חוסר תיאבון ואפילו דימומים בצואה – כולם תסמינים של מחלה שנקראת אולקוס, או בשפה המקצועית כיב פפטי. מחלה כזאת נחשבת שכיחה ולוקים בה יותר מ10 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת.

אולקוס הוא פצע ברירית שעוטף את התריסריון ואת הקיבה. מצב כזה גורם לכאבי בטן קשים וחשוב לטפל בו מול רופא המשפחה. הגורמים לאולקוס הם צריכת אלכוהול וקפאין בכמות גדולה, עישון טבק ואורח חיים לא בריא. כדי לטפל במצב חשוב להפחית את רמות החומציות בקיבה ולהפחית או להימנע לגמרי מצריכת אלכוהול וקפה, כמו גם להימנע מעישון סיגריות. בין היתר יש מאכלים שיכולים לעזור להקל בכאבים ואפילו למנוע כיס פפטי. אז מה אוכל כשסובלים מהמצב הזה? הנה כמה מזונות מומלצים:

ירקות ופרות שמצננים את הקיבה

אם אתם סובלים מאולקוס כדאי לצרוך מאכלים שמרגיעים את הקיבה כמו אבוקדו, תפוחים, מלפפונים, מלון, פפאיה, אפונה ירוקה, אפרסמון ואפרסק. את הפירות והירקות אפשר לצרוך בשייק צונן באופן יום יומי. אם אתם סובלים מאולקוס ורוצים לדעת מה לעשות בזמן התקף בו אי אפשר לאכול כלום, כדאי לנסות להכין שייק פירות לא גדול משלוש פירות בלבד. למשל: אפשר להכניס לבלנדר חתיכות אפרסק ואפרסמון בתוספת מלון עם מספר קוביות קרח ולהכין שייק צונן. את השייק אפשר ללגום בלגימות קטנות להרגעת הקיבה.

עלים ירוקים

עלים ירוקים מכל מיני סוגים יעזרו להרגיע את הקיבה. בחרו עלים שאפשר לשלב בסלט ירוק כמו עלי חסה, עלי סלרי, רוקט ותרד וגם נבטים שירפדו את הקיבה ויגנו עליכם מכאבים. כדי להכין סלט ירוק טעים אפשר להכניס לקערה את העלים שמנינו בתוספת תפוח גרנד סמית ירוק חתוך לרצועות וקלוף לקבלת מתיקות וטעם מעניין. כעת מכינים רוטב משמן זית בלבד (שמן קנולה עלול לעורר אולקוס לכן יש להימנע גם משמן רגיל וגם ממאכלים מטוגנים) מעט מלח ופלפל ונהנים מסלט ירוק נפלא!

ירקות

יש לא מעט ירוק שעוזרות להפחית תסמינים של אולקוס כמו בטטות (שאיתן ניתן להכין המון מתכונים נהדרים) ודלעת, אפונה ושעועית, גזר ותפוח אדמה. מכול הירקות האלה אפשר להכין מרק  שמבוסס על מים (ללא שמן). חותכים את הירקות לקוביות של שני סנטימטרים ומכניסים את הירקות לסיר מלא מים חמים עד לגובה של שני שליש מגודל הסיר. מרתיחים את הירקות ומוסיפים מלח ופלפל. נסו להימנע מתבלון עז של המרק משום שתבלינים יכולים לעורר את הכאב.

חלבונים

מאכלים המכילים חלבון נחשבים טובים למניעת כיב פפטי. שיבולת שועל וכוסמת כמו גם קינואה וטופו אפשר לשלב בתפריט היומי. למשל: אפשר להכין מרק מיסו עם טופו ואצות שגם נחשבות מעולות עבור מי שסובל מאולקוס. כדי להכין מרק יש לרכוש מחנויות למצרכים מהמזרח הרחוק: דאשי, מיסו לבן, טופו, אצות וואקמה ויין סאקה. אל סיר גדול מכניסים 4 כוסות דאשי ו30 גרם מיסו לבן. מוסיפים 3 כפות סאקה. מרתיחים את המרק. לאחר קבלת תערובת אחידה מסננים את הנוזלים ומכניסים חופן אצות וואקמה בצל ירוק חתוך גס ו200 גרם של טופו חתוך לקוביות מגישים חם. גם קינואה אפשר להרתיח במשך 20 דקות וצנן ולהכין ממנה סלט בתוספת סלרי קצוץ, פטריות שמפיניון לבנות, נבטים, מלפפונים חתוכים לעיגולים ומעט טחינה אותה שופכים מעל הסלט.

אז זה הזמן לשנות את התפריט להימנע ממאכלים ומשקאות שמזיקים לגוף ולהתחיל להכין ארוחות טובות ובריאות יותר.