לתאר את האוכל הצרפתי במאמר אחד יהיה בלתי אפשרי, ממש כמו לטייל בכל צרפת בנסיעה אחת. צרפת היא מדינה בעלת תרבות עשירה והיסטוריה מורכבת שמגיעה אחורה עד לפני האימפריה הרומית. כמו בכל מקום בו התפתחה תרבות קולינרית עשירה, גם בצרפת זה היה כתוצאה של חיבורים שונים בין תרבויות, בין עמים, בין לאומים ומדינות שסחרו דרך קבע והשאירו חותם במקום.
צרפת נחלקת למחוזות ואזורים גיאוגרפים שונים ולהם גם השפעה על המטבח. בצפון למשל, הבישול מתבסס על חמאה בעוד בדרום הוא נסמך על שמן זית. צרפת היא גם מדינה ים תיכונים עם תרבות של מאכלי ים: דגים, פירות ים, צדפות, סרטנים וכו'. במחוזות האלפים התפתחה תעשיית מזון סביב הבקר המשוחרר בחודשי הקיץ בהרים המוריקים. אותו עשב מוריק מעשיר את הגבינות ואלו ידועות בעולם בטיבן, אולי רק שניות לגבינות האיטלקיות המשובחות. שמות כמו: קממבר או ברי מוכרים לכולנו ולא לחינם. המאפים הצרפתים למשל נודעים בעולם. הלחם המפורסם ביותר בעולם הוא הבאגט הצרפתי – אותו לחם מוארך שהצרפתים נוהגים לרכוש כאשר הוא טרי. מאפה הקרואסון הוא מלאכת מחשבת של בצק נימוח בשכבות עם חמאה ביניהן.
יינות צרפתיים
חלק בלתי נפרד מהמטבח הצרפתי הוא כמובן היינות הצרפתיים שמשמשים לא רק לשתייה אלא גם במטבח – לבישול. צרפת ידועה ביין הלבן המבעבע שלה שמגיע מחבל שמפיין, הלא היא השמפניה המפורסמת. יינות אדומים כגון מרלו ישמשו בבישול הצרפתי של בשרים שונים. יינות לבנים צרפתיים ילגמו ביחד עם מאכלי ים וגם ישמשו בבישול של חלק מהם. איתם נמנים השרדונה, הסוביניון בלאנק והפינו.
כל בישול של אוכל צרפתי יתחיל עם היין הצרפתי שמתאים לו.
מאכלים צרפתיים שכולנו יכולים להכין
ישנם הרבה מאכלים צרפתיים שתוכלו להכין גם אם אינכם שפים מקצועיים. כל המנות כשרות למהדרין וניתן להכינן באופן שיענה על דרישות בן או בת משפחה טבעוניים:
- סלט ניסואז – זהו סלט המשלב ירקות ירוקים כמו חסה מסוגים שונים, אספרגוס ושעועית ירוקה, כולם עם רוטב הוויניגרט הצרפתי המפורסם. אל הסלט יצטרפו בכיף נתחי דג טונה צלויים. הסוד הוא כמובן בוויניגרט. אותו תכינו משום כתוש משולב עם חומץ בן יין, מיץ לימון, שמן זית צרפתי, פלפל שחור, פלפל לבן, מלח גס, מעט סוכר חום והכי חשוב – הרכיב שממש עושה את כל הרוטב – הלא הוא החרדל. הקפידו על שימוש בחרדל דיז'ון צרפתי איכותי. את הסלט תוכלו להגיש כמנה ראשונה או ממש כמנה קלה בפני עצמה.
- קישואים ממולאים בנוסח פרובאנס – אלו הם קישואים מאורכים אותם תחרצו ותצרו גומחה למילוי. המילוי יתבסס על פירורי לחם, שיני שום כתושות, צנוברים, שמן זית, גבינה צרפתית קשה מגוררת והכי חשוב – תערובת עשבי תיבול צרפתיים. ניתן להשתמש בתבלינים מוכרים כמו פטרוזיליה, אורגאנו בזיליקום וטרגון כמו גם בתבלינים שונים הייחודיים לעונה. את המילוי יש להניח בתוך החריץ שנוצר בקישוא ופשוט לאפות כחצי שעה עד שהכל משחים מלמעלה. זוהי מנה נהדרת שיכולה להיות מוגשת הן עם מאכלים בשריים והן בארוחה חלבית.
- לחמניות בצל / מאפי בצל – אלו מאפים שתוכלו להכין ממש כמו כל מאפה של לחם לבן שתוסיפו לו רכיבים שיתנו לו טעם צרפתי. הרכיבים הם בצל, אנשובי ומעט טימין. תוכלו לשלב כרצונכם בלחמניות או לחמים אחרים.
כפי שראינו, המטבח הצרפתי לא חייב להיות רק נחלתם של מסעדות העילית. בתאבון!