בואו נשים את הדברים על השולחן ונגיד את האמת. תרבות האלכוהול בישראל היא לא הדבר הכי מפותח ומתקדם שיש, ועד כמה שאנחנו מצטיינים בהרבה מאד דברים, באלכוהול אנחנו די חלשים. כשאנחנו יוצאים לפאבים רובינו מסתפקים בחצי או שליש בירה גנרית ורגילה ומקסימום איזה צ׳ייסר של משהו על הדרך (״יאללה תביא מה שיש״). כשיש אירועים מיוחדים אז לרוב נסתפק באיזה בקבוק יין זול שנמצא במדף בסופר וניקח בחטף מבלי שבכלל יש לנו מושג איזה מוצר בחרנו. תמונה עגומה אם אתם שואלים לדעתנו, אבל לא כזאת שאי אפשר לשנות. אנחנו מאמינים שחינוך לשתייה אחראית כולל בין היתר הרבה כבוד למשקה שאנחנו בוחרים. מה הוא מכיל, למה דווקא אותו ולא אחר וממה הוא עשוי. וכשמדובר על אלכוהול איכותי אין ספק שוויסקי על סוגיו השונים הוא כזה שעונה להגדרה. אז כדי שבפעם הבאה תוכלו ללכת על בחירה מעניינת יותר מהדברים הבסיסיים והמוכרים הכנו עבורכם סקירה מהירה של סוגי הוויסקי האהובים ביותר.

וויסקי אירי

כיום וויסקי אירי הוא אחד המבוקשים ביותר, הן עבור חובבי וויסקי מתחילים והן עבור אלו המחפשים את הסוגים המיוחדים והמשובחים יותר. על פי ההגדרה וויסקי אירי הוא כזה שיושן באירלנד. וויסקי אירי מאלט (כזה שעשוי מלתת שעורה) הוא כזה שיושן שלוש שנים לפחות בחבית עץ (לא בהכרח אלון). וויסקי אירי גריין (כזה שעשוי מדגנים אחרים כמו שיפון או תירס) הוא כזה שיושן שנתיים לכל הפחות. בעבר נחשב הוויסקי האירי לאחד המשקאות האהובים והפופולריים ביותר בכל העולם והוא דעך עם הזמן. בעשורים האחרונים הוא חווה רנסנס של ממש. הוא נחשב לבעל טעם עדין וקל יחסית.

וויסקי סקוטי

וויסקי סקוטי הוא בלי שום ספק אחד מסוגי הוויסקי הפופולריים ביותר בעולם כולו והוא מכונה גם סקושט. הוויסקי הזה מיוצר בתנאים מאד מדויקים לפי חוקים ברורים של הוויסקי הסקוטי. התנאים הבסיסיים הם התססה ויישון בגבולות סקוטלנד בלבד. מעבר לכך לפי הכללים הוויסקי חייב לעבור לפחות שני תהליכי זיקוק ויישון של שלוש בחביות מעץ אלון בלבד.

 

 

וויסקי אמריקאי

הוויסקי האמריקאי הוא מושג רחב ביותר ובגדול מקובל להתייחס לשישה סוגים עיקריים, כאשר הסוג נקבע על פי הרכיב העיקרי ממנו הוא עשוי. בורבון למשל הוא וויסקי שעשוי מ-51 אחוזים או יותר של תירס. ניתן למצוא הרבה מאד סוגים שונים, איכותיים יותר ופחות. על פי החוק וויסקי זה משקה שחייב ביישון בחביות עץ אך אין הגדרת זמן ברורה. על כן ישנם גם סוגי וויסקי שעברו תהליך יישון של לא יותר ממספר דקות. סוגים פופולריים נוספים הם ויסקי מאלט (לתת שעורה), ויסקי שיפון וויסקי חיטה.

וויסקי יפני

יפן היא מדינה שהחל לייצר באופן תעשייתי וויסקי רק בשנת 1870. במושגים של עולם האלכוהול אפשר לומר שהיא התחילה פחות או יותר אתמול, אך באופן משונה נראה כי המוצרים שהיא מייצאת לעולם תופסים את תשומת הלב של חובבי וויסקי בכל רחבי העולם. תהליך הייצור נחשב דומה למדי לזה של ייצור הוויסקי הסקוטי כאשר השינוי המהותי הוא בסוג העץ ממנו עשויות החביות. מדובר על זן מקומי שמעניק למשקה ארומה מיוחדת ויוצאת דופן בלי שום ספק. כיום הוויסקי היפני נחשב בעיני רבים לוויסקי איכותי ומוביל.

לסיכום

בפעם שאתם ניגשים לחנות לקנות בקבוק, שווה להכיר יותר לעומק את המשקה הנהדר הזה, את שיטות הייצור והיישון ואת המסורות עתיקות היומין.